Viikko 6

a) Kirjoita ja suorita “Hei maailma” kolmella kielellä. Asenna tarvittavat ympäristöt.
b) (vapaaehtoinen) Kirjoita kullakin kielellä yksinkertainen ohjelma, jolla on jokin käyttötarkoitus. Ideoita: hyödynnä kielen vahvuuksia. Ota käyttäjältä syöte, tee jokin lasku ja tulosta vastaus (input-processing-output).
http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-3004-ti-alkukevat-2019-5-op

“Hei maailma” kolmella kielellä: (tehtävä a)

Ensimmäisenä lähdin tulostmaan “Hello world!” Linuxin bash-skriptillä. Kirjoittamalla komentokehotteseen komennon nano helloworld.sh, loin tiedoston ja muokkasin sen seuraavaan muotoon:

Tallensin painamalla ctrl+s ja poistuin painamalla ctrl+x. Koska bash-skriptit toimivat Linuxissa automaattisesti, minun ei tarvinut asentaa mitään ajaakseni skriptin. Kirjoitin komentokehotteeseen bash helloworld.sh ja skripti tulosti tekstin “Hello world!”:

Seuraavaksi lähdin tulostamaan “Hello world!” Pythonilla. Kirjoitin komennon nano helloworld.py luodakseni tiedoston ja päästäkseni muokkaamaan sitä. Kirjoitin tiedostoon:

Tämän jälkeen jälleen tallensin tiedoston ja poistuin tiedoston muokkauksesta. Koska myös Python tulee valmiiksi asennettuna Xubuntun mukana, minun ei tarvinut asentaa tässäkään tapauksessa mitään ajaakseni koodia. Kirjoittamalla komennon python3 helloworld.py ajoin tiedoston ja se tulosti “Hello world!”:

Viimeisenä päätin kirjoittaa “Hello world” javalla. Loin jälleen tiedoston komennolla nano HelloWorld.java. Java ei ole ihan niin yksinkertainen ohjelmointikieli kuin edelliset, ja jouduin kirjoittamaan muutaman rivin enemmän:

Jotta luotu java-tiedosto voidaan ajaa ohjelmana terminaalissa, se täytyy ensin kääntää (compile). Tämä tapahtuu komennolla javac HelloWorld.java. Tässä vaiheessa testi epäonnistui, koska koneelleni ei ollut asennettu javaa. Terminaali kuitenkin osasi neuvoa millä komenolla se onnistuu, eli sudo apt-get apt-get install default-jdk.

Asennuksen jälkeen kirjoitin uudelleen javac HelloWorld.java kääntäkseni tiedoston, ja sitten java HelloWorld ajaakseni sen. Ja nyt ohjelma tulosti “Hello world!”:

Lähteet:

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s