Viikko 2


Tehtävänanto:

a) Aiheuta lokiin kaksi eri tapahtumaa: yksi esimerkki onnistuneesta ja yksi esimerkki epäonnistuneesta tai kielletystä toimenpiteestä. Analysoi rivit yksityiskohtaisesti.
b) Vapaaehtoinen kohta, ei ole opetettu vielä: Asenna SSH-demoni. Kokeile omalla ssh-palvelimellasi jotain seuraavista: ssh-copy-id, sshfs, scp tai git. (Helpoin lienee scp: ‘scp foo.txt tero@example.com:’)
c) Tee unelmien apt-get -komento: yksi komentorivi, joka asentaa suosikkiohjelmasi.
d) Asenna komentokehotteen paketinhallinnasta kolme itsellesi uutta komentorivillä toimivaa ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.
e) Opettele ulkoa ja harjoittele tärkeimmät komennot (tätä “opettele ulkoa” alakohtaa ei tarvitse raportoida):
http://terokarvinen.com/2009/command-line-basics-4
http://terokarvinen.com/2008/commands-for-admin-4

http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-3004-ti-alkukevat-2019-5-op

Harjoitusympäristö:

Suoritin harjoituksen 27.1.2019 kotonani, käyttäen henkilökohtaista kannettavaa tietokonettani Dell Latitude E5440, johon on asennettuna Xubuntu-käyttöjärjestelmä.

Linuxin tapahtumalokit: (tehtävä a)

Avasin koneen ja kirjauduin Xubuntuun. Kirjoitin ensimmäisellä yrityksellä salasanan väärin, joten oli syytä olettaa että ehdin jo aiheuttaa tapatumalokiin esimerkit epäonnistuneesta, ja onnistuneesta toimenpiteestä.

Avasin komentokehotteen ja siirryin /var/log -hakemistoon:

Avasin less syslog -komennolla syslog-tiedoston, ja aloin käymään sitä läpi. En kuitenkaan löytänyt mitään epäonnistuneeseen sisäänkirjautumiseen viittavaa, vaan pelkästään normaalin oloisia Xubuntun käynnistystoimenpiteitä.

Painoin q päästäkseni pois syslogista, ja listasin log-kansiossa olevat tiedostot ls-komennolla. auth.log -niminen tiedosto herätti mielenkiintoni, joten avasin sen less auth.log -komentoa käyttäen. Sieltä löytyikin lokitietoja sekä epäonnistuneesta, että onnistuneesta kirjautimisestani.

Epäonnistunut
sisäänkirjautiminen
Onnistut sisäänkirjautiminen

Kolme ensimmäistä riviä ovat molemmissa samoja. Epäonnistuneen kirjautumisen tiedoissa neljännestä rivistä alkaen on useita epäonnistuneita yrityksiä ladata joitakin resursseja. Niiden käyttöön tarvitaan käyttäjätunnus ja sitä vastaava salasana, tai vaihtoehtoisesti käyttäjätili, jonka käyttöön ei vaadita salasanaa. Kumpikaan ehdoista ei täyty, joten resurssien lataaminen ei onnistu, ja lopuksi järjestelmä sulkee session.

Onnistuneen kirjautumisen lokitiedoissa neljännestä rivistä alkaen samat prosessit, jotka ensimmäisessä tapahtumassa epäonnistuivat, onnistuvat koska järjestelmä hyväksyi salasanan oikeaksi.

Huomasin että samasta auth.log-tiedostosta löytyi mm. myös tarkat kellonajat, jolloin olen sulkenut kannettavan tietokoneeni kannen Linuxin käynnissä ollessa:

Grep-komentoa käyttäen listattuna milloin olen avannut ja sulkenut koneeni kannen

Unelmien apt-get -komento: (tehtävä c)

sudo apt-key adv –keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 –recv-keys 931FF8E79F0876134EDDBDCCA87FF9DF48BF1C90 && echo deb http://repository.spotify.com stable non-free | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/spotify.list && sudo apt-get update && sudo apt install gdebi-core wget && wget -O ~/discord.deb “https://discordapp.com/api/download?platform=linux&format=deb” && sudo gdebi –non-interactive ~/discord.deb && sudo apt-get install spotify-client && sudo apt-get -y install vlc

Ylläoleva komento asentaa Spotifyn, Discordin ja VLC:n.

Spotify ja Discord vaativat hieman enemmän komentoja. Eri komennot erotellaan &&(ja)-merkeillä, jotta kaikki voidaan ajaa yhdellä enterin painalluksella.

VLC:n asennus kysyy varmistusta, joten lisäsin -y -komennon vastamaan siihen automaattisesti “Yes”. Saman tein Discordin asennukselle, mutta koska se käyttää GDebi-asennusta, niin se tapahtui komennolla
–non-interactive.

Koska koneelleni oli kaikki ohjelmat valmiiksi jo asennettu, niin testasin varmuuden vuoksi vielä livetikulla komennon toimivuutta, onnistuneesti.

Komentorivillä toimivat ohjelmat: (tehtävä d)

Koska en tiennyt yhtäkään komentorivillä toimivaa ohjelmaa, lähdin liikkelle googlaamalla. Löysin osoitteesta https://www.linux.com/news/top-10-linux-console-applications vinkkejä suosituimmista ohjelmista.

Ensimmäisenä asensin komennolla sudo apt-get install lynx, Lynx-ohjelman, joka on tekstipohjainen web-selain. Kokeilin toiminnan googlaamalla sanan “jeejee”:

Google Lynxin läpi nähtynä

Seuraavaksi asensin Nethack-pelin komennolla sudo apt-get install nethack-console, ja testasin avaamalla pelin ja selailemalla sen eri valikoita:

Nethack-peli.

Kolmantena komentorivillä toimivana ohjelmana asensin komennolla sudo apt-get install vim, Vim-ohjelman, joka on tekstieditori. Testasin toiminnan hakkaamalla näppäimistöä ja lopuksi tallentamalla tiedoston.

Vim-tekstieditori

Lähteet:

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s