Viikko 1


Tehtävänanto:

a) Tee oma Linux-livetikku. Kokeile sitä jossain muussa kuin koulun koneessa. Tämä kohta ei edellytä asentamista – jos kuitenkin asennat, ota ensin varmuuskopiot. Jos ehdit tehdä tikun jo tunnilla, voit poikkeuksellisesti raportoida muistin perusteella jälkikäteen, mutta muista silloin mainita muistinvaraisuudesta.
b) Listaa testaamasi koneen rauta (‘sudo lshw -short -sanitize’).
c) Asenna kolme itsellesi uutta ohjelmaa. Kokeile kutakin ohjelmaa sen pääasiallisessa käyttötarkoituksessa.
d) Mitä lisenssiä kukin näistä ohjelmista käyttää? Selitä lyhyesti, mitä oikeuksia ja velvolisuuksia tuosta lisenssistä seuraa.
e) Listaa käyttämäsi ohjelmat (esim. MS Word), kunkin ohjelman käyttötarkoitus (esim. Tekstinkäsittely) ja vastaava vapaa Linux-ohjelma (esim. LibreOffice Writer). Jos johonkin tarkoitukseen ei löydy vapaata Linux-ohjelmaa, listaa sekin. (Päivitetty: korjasin tämän kohdan tunnuskirjaimen d->e)
f) Vapaaehtoinen lisätehtävä: varmuuskopioi tiedostosi (voit käyttää esimerkiksi ulkoista USB-levyä) http://terokarvinen.com/2018/aikataulu-linux-palvelimet-ict4tn021-3004-ti-alkukevat-2019-5-op#h1

Harjoitusympäristö:

Suoritin harjoituksen 19.1.2019 kotonani, käyttäen kahta henkilökohtaista kannettavaa tietokonettani: Asus X540Y jossa on käyttöjärjestelmänä Windows 10 Home, ja Dell Latitude E5440 jonka käyttöjärjestelmä on Windows 10 Education.

Aloitin kello 15:15 ja lopetin kello 23:03. Tein välissä paljon muitakin asioita, joten aikaa ei oikeasti kulunut läheskään niin kauaa.

Linux-livetikun tekeminen: (tehtävä a)

Tämän vaiheen suorittamiseen käytin kannettavaa tietokonettani Asus X540Y. Aloitin Linux-livetikun tekemisen lataamalla Xubuntu 18.04 LTS-käyttöjärjestelmän osoitteesta http://ftp.lysator.liu.se/ubuntu-dvd/xubuntu/releases/18.04/release/ (xubuntu-18.04-desktop-amd64.iso). Tiedoston koko oli noin 1,3 gigatavua ja lataus kesti noin 8 minuuttia.

Seuraavaksi tarvitsin ohjelman, jolla voin luoda lataamastani levykuvasta boottaavaan USB-tikun. Latasin tätä varten ohjelman nimeltä Rufus (versio 3.4) osoitteesta https://rufus.ie/ . Ohjelma oli vain yhden megan kokoinen, ja lataus kesti alle sekunnin.

Kytkin Kingston DataTraveler 100 G3 8GB-muistitikun tietokoneeseen. Tikku käyttää USB 3.0-teknologiaa.

Käynnistin Rufus-ohjelman ja valitsin boottaustyypin valinta-kohdasta lataamaan Xubuntun levykuvatiedoston. Muut asetukset jätin oletuksiin, ja painoin aloita. Ohjelma ilmoitti, että operaation suorittaakseen sen tulisi ladata vielä kaksi tiedostoa.

Rufus

Hyväksyin tämän painamalla kyllä, ja ohjelma suoritti lataukset alle sekunnissa. Tämän jälkeen ohjelma kysyi, haluanko kirjoittaa levykuvan ISO-kuvana, vai DD-kuvana. Oletuksena valittuna ollut ISO-kuva oli ok, joten painoin ok.  Rufus varoitti vielä kaikkien USB-tikulla olevien tiedostojen katoavan, mikäli jatkan. Hyväksyin painamalla ok ja tikun luominen alkoi. Operaatio kesti 7 minuuttia 46 sekuntia.

Livetikun testaaminen: (tehtävä b)

Käynnistin tietokoneen uudelleen ja sen käynnistyessä painoin Esc-nappia päästäkseni boottimenuun. Nappi vaihtelee koneen merkistä ja mallista riippuen. Boottivalikosta valitsin haluavani käynnistää koneen luomaltani USB-tikulta. Muutaman sekunnin kuluttua aukesi Install-valikko. Painoin Try Xubuntu, koska halusin vain kokeilla liveversiota.

Xubuntun työpöytä aukesi hetkessä. Klikkasin oikeassa yläkulmassa olevasta Ubuntu-logosta avatakseni päävalikon. Sieltä valitsin Settings > Keyboard  ja aukesi näppäimistöasetusten. Menin Layout-välilehdelle, painoin Add-nappia ja valitsin auenneesta valikosta Finnish, vaihtaakseni näppäimistön suomalaiseksi. Deleteä painamalla poistin englannin kielisen näppäimistön, ja suljin valikon painamalla close.

Xubuntun näppäimistöasetuksia

Avasin Terminal Emulatorin ja kirjoitin siihen sudo lshw -short -sanitize. Komento tulosti konsoliin tiedot koneen raudasta.

Asus X540Y:n rauta

Linuxin asentaminen Windowsin rinnalle (Dual boot):

Päätin asentaa toiselle, vara- ja testailukoneena käyttämälleni, Dell Latitude E5440:lle Windows 10:n rinnalle Xubuntun, jotta voisin paremmin opetella Linuxin käyttöä. Olin ottanut varmuuskopiot (näistä kerron vielä enemmän myöhemmin) koneen tiedostoista edellisiä vaiheita suorittaessa.

Laitoin USB-tikun kiinni koneeseen ja käynnistin koneen, painaen heti F12, joka on tämän koneen taikanappi boottivalikkoon pääsemiseksi. Valitsin käynnistysmetodiksi tikun. Muutaman sekunnin päästä Install-valikon jälleen avauduttua, painoin tällä kertaa “Install Xubuntu“.

Kieleksi jätin englannin ja painoin Install Xubuntu. Näppäimistöasetteluksi valitsin Finnish. Yhdistin kotini Wlan-verkkoon. Jätin rastin kohtaan ”download updates while installing Xubuntu”. Asennusohjelma kysyi kuinka haluan asentaa Xubuntun, ja valitsin asennuksen rinnakkain Windows 10:n kanssa.

Seuraavaksi asennusohjelma valmistautui tekemään uuden osion kovalevylle Xubuntua varten.

Ennen uuden kovalevy osion luomista, asennusohjelma varmisti vielä kahteen kertaan, että haluan varmasti suorittaa operaation. Kuittasin nämä painamalla molemmilla kerroilla “Continue”. Tämän jälkeen asennus alkoi.

Asennuksen lopuksi Xubuntu tiedusteli mistä päin maapalloa olen, ja valitsin vyöhykkeeksi Suomen. Tämän jälkeen määritettiin nimeni, tietokoneen nimi, käyttäjänimi ja salasana. Sitten oli valmista. Asennus kesti noin 20 minuuttia. Tämä kone on vanha ja erittäin väsynyt.Uudemmilla koneilla asennus lienee nopeampaa.

Dell Latitude E5440:n rauta

Itselleni uusien ohjelmien asennus ja testaus ja niiden lisenssit: (tehtävät c,d)

Käynnistin asennetun Xubuntun ja aloin kunnolla tutkimaan Linux-mailmaa. Päävalikosta löytyvästä Software-osiosta lähdin etsimään ohjelmia. Samalla Software Updater tarjosi päivityksiä, ajureita ja muuta. Otin päivitykset vastaan.

Päivitysten lataillessa löysin Software-ostiosta Super Tux Kart – autopelin, jonka asensin, ja testasin pelaamalla sitä voitokkaasti.

Hassun hauska Mario Kart-tyylinen ajopeli

Super Tux Kart käyttää GNU General Public License 3.0+-lisenssiä. Se tarkoittaa pähkinänkuoressa:

Ohjelmaa saa vapaasti käyttää ja tutkia

Ohjelmaa saa jakaa edelleen, kunhan lähdekoodi ja lisenssi annetaan mukaan

Ohjelmaan saa tehdä muutoksia ja näitä muutoksia levittää edelleen, kunhan muutoksista ilmoittaa selvästi (yleensä changelog-tiedostossa), GPL-ilmoituksia ei poista ja muunnettu lähdekoodi ja lisenssi annetaan mukaan, sikäli kuin uutta versiota levitetään

Ohjelmasta saa ottaa osia ja käyttää muissa ohjelmissa, jotka käyttävät GPL-lisenssin samaa versiota, kunhan tekijät mainitaan asianmukaisesti. Monessa ohjelmassa käyttäjän annetaan valita mitä GPL:n versiota käytetään. (Linux Wiki)

Pelattuani pelin, aiemmin mainitsemani päivitykset olivat latautuneet ja asentuneet. Järjestelmä pyysi saada käynnistyä uudelleen, ja annoin sille siihen luvan.

Palasin selaamaan ohjelmia ja latasin seuraavaksi kuvankäsittelyohjelma Gimp:in. Testasin sen toiminnan piirtämällä tikku-ukon. Myös Gimp käyttää GPL 3.0+-lisenssiä.

Kolmantena itselleni uutena ohjelmana asensin Freeplane:n. Se on ohjelma, jolla voi piirtää mindmappeja. Testasin toiminnan tekemällä pari pallurraa ja yhdistämällä ne viivalla. Freeplane:n kotisivuilla kerrotaan ohjelman käyttävän GPL 2.0 tai sitä uudempaa versiota lisenssistä, eli samat säännöt päteväit, kuin edellä mainituissa.

Käyttämieni ohjelmien asennus ja testaus: (tehtävä e)

Software-osion etusivun suosituimmista löytyikin heti ensimmäinen etsimäni, eli Discord-viestintäsovellus. Testasin toiminnan kertomalla sen välityksellä koulukavereilleni pari huonoa vitsiä. Discord käyttää omisteisen ohjelmiston lisenssiä. Se tarkoittaa tiivistettynä, että ohjelmiston omistaja määrittää millä ehdoin ohjelmistoa saa käyttää, ja sitä ei ilman erillistä lupaa saa muokata tai levittää.

Microsoft Wordin vastine, LibreOffice Writer löytyi Xubuntusta valmiiksi asennettuna. Toiminnan testasin kirjoittamalla sillä tätä raporttia. LibreOfficen käyttämä lisenssi on Mozilla Public Licencse 2.0.

Seuraavaksi päätin selvittää, miten saan Windowsin BitLocker-ohjelmalla kryptatun kovalevyosion näkyviin. Googletettuani löysin Dislocker-nimisen ohjelman. Se käyttää myös GPL 2.0+ lisenssiä. Asensin ohjelman terminalin kautta.

Disclockerin asentelua

Noudattaen netistä löytämiäni ohjeita lähdin avamaan BitLocker-suojausta. Ensin listasin komennolla fdisk -l kaikki kovalevyn osiot, jotta tiedän mitä osiota lähden avamaan.

fdisk -l -komennolla kaikki kovalevyn osiot listattuna

Aseman koosta pystyin päättelemään, että etsimäni asema on /dev/sda5. Seuraavaksi syötin komennot, joilla suojaus avataan.

Komennot joilla Bitlocker suojaus avattiin. Salasanani olen luonnolisesti sensuroinut.

Menin File Manageriin katsomaan näkyikö kovalevyn osio, ja näkyihän se eli operaatio onnistui.

Ennen / jälkeen kuva File Managerista. Dislocker avasi onnistuneesti BitLocker-kryptauksen

Lopuksi asensin Software-osiosta Spotifyn, joka käyttää omisteisen ohjelmiston lisenssiä. Testasin toiminnan laittamalla musiikkia soimaan ja avasin Xubuntun mukana tulleen Sudoku-pelin. Kello 23:03.

Varmuuskopiointi: (tehtävä f)

Harrastan varmuuskopiointia. Synkronoin tiedostoni kahden käyttämäni koneen välillä. Lisäksi varmuuskopioin tiedostot kahdelle eri ulkoiselle kovalevylle. Suoritan varmuuskopioinnin säännöllisen epäsäännöllisesti, 1-2 kuukauden väliajoin. Tällä tavoin tiedostot ovat neljällä eri kovalevyllä, joten tiedostojen menettäminen laitevikojen takia on äärimmäisen epätodennäköistä. Tulipalovarma varmuuskopiojärjestelmäni ei ole, sillä varmuuskopiokovalevyt sijaitsevat omassa asunnossani, kuten tietokoneetkin suurimman osan ajasta. Osa tiedostoista, esimerkiksi koulutyöt, ovat myös tulipalolta turvassa Microsoftin OneDrive-pilvipalvelussa,

Tähän loppuun vielä omakohtainen kokemus, kun sopii täydellisesti aiheeseen.

Opin varmuuskopioinnin tärkeyden kantapään kautta, kun 6-7 vuotta sitten, kun lähes uusi kovalevyni hajosi varoittamatta. Tällöin myös otin ensi kosketukseni Linuxiin.

Kovalevy kyllä käynnistyi, kun kytkin sen USB-telakalla tietokoneeseen, mutta Windows ei sitä tunnistanut. Tuntien googlettelun ja useille päiville jakautuneen, lukuisten eri tiedostojenpalautusohjelmien kokeilemisen jälkeen, onnistuin palauttamaan joitakin tiedostoja. Ne olivat kuitenkin lähinnä Windowsin järjestelmätiedostoja, joilla en tehnyt mitään. Kovalevy oli osioitu kolmeen osaan, ja osioita joilla tärkeimmät tiedostot sijaitsivat, Windows ei havainnut millään vippaskonstilla.

Googletellessa olin useasti lukenut ihmisten kokemuksia onnistuneesta tiedostojen palautuksesta Linuxilla. Viimeisenä yrityksenäni päätinkin kokeilla sitä, vaikka aiempaa kokemusta Linuxin käytöstä ei ollut, ja aloin uskomaan kovalevyn olevan täysin mennyttä kalua.

Asensin jonkin version Ubuntusta. Yksityiskohdat ovat tässä vaiheessa hatarat, mutta melko nopeasti päiviteltyäni levylistaa File Managerissa, ilmestyi kaksi rikkinäisen kovalevyn osioista näkyviin. Sain auki kansionäkymän ja näin tiedostoni! Kokeilin avata kuvia, videoita ja tekstitiedostoja. Ne aukesivat, joskin osa tiedostoista oli osin tai kokonaan vaurioitunut.

Ryntäsin Giganttiin ostamaan ulkoisen kovalevyn ja kopioin kaiken saatavissa olleen rikkinäiseltä kovalevyltä siihen. Kokeilin vielä ottaa Ubuntulla levykuvan rikkinäisestä kovalevystä, mutta se ei onnistunut. Lisäksi kolmannen kovalevyosion tiedostoihin en päässyt käsiksi. Kovalevy oli niin pahasti rikki, että jo aiemmin löytyneet kovalevyosiot katosivat näkyvistä uudelleenkäynnistysten jälkeen. Sain kuitenkin kaikkein tärkeimmät tiedostot Linuxin avulla talteen.

Tarinan opetus: ottakaa varmuuskopioita. Ja Linux pystyy asioihin, joihin Windows ei.

Lähteet:

Tätä dokumenttia saa kopioida ja muokata GNU General Public License (versio 2 tai uudempi) mukaisesti. http://www.gnu.org/licenses/gpl.html

Pohjana Tero Karvinen 2012: Linux kurssi, http://terokarvinen.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s